בין השנים 2016-2017 הוקמו על ידי שר הפנים שש ועדות גיאוגרפיות וזאת על מנת למסד את הועדות הארעיות לענייני גבולות שהיו קיימות זה עשרות שנים במטרה ליזום ולקדם שינויי גבולות, חלוקת הכנסות שוויונית, שינוי מעמד מוניציפאלי ואיחודי רשויות מקומיות בראייה כוללת ובאופן מתמיד.
חלוקת הגבולות המוניציפאליים שנערכה בעבר גרמה לאי שיוויון. בחלק מהערים, מחד, הוקמו מפעלים, שטחים מסחריים גדולים, מחנות צבא, מחצבות ועוד שימושים שהניבו ארנונה מרובה, כזו המהווה נדבך משמעותי בהכנסת הרשויות המקומיות. מאידך, בגבולן של ערים רבות אחרות כמעט לא נבנה דבר.
מיסודן של הועדות הגיאוגרפיות כלל את העקרונות הבאים:
- מינוי יו"ר וועדה ומזכיר/ת ועדה אשר מכהנים במשרה מלאה.
- התבססות על תשתית מקצועית אורגנית לכל ועדה : כלכלנ/ית, מתכננ/ת, מפעיל/ת ממ"ג (GIS) ויועצים נוספים ככל הנדרש.
- היקף פעילותן של ועדות החקירה הגאוגרפיות גדל משמעותית ביחס להיקף הפעילות שהתקיים בוועדות 'אד הוק' (היו נהוגות בעבר ועסקו במחלוקות נקודתיות).
החלוקה ל 6 ועדות אזוריות נקבעה על פי אמות מידה הכוללות את העקרונות הבאים:
- מגוון רחב ומאוזן ככל הניתן של רשויות מקומיות, עיריות, מועצות אזוריות ומועצות מקומיות – ליצירת פוטנציאל גדול ככל הניתן לשינוי גבולות.
- תמהיל
תכולה של מספר גבוה דיו של רשויות מקומיות שיאפשר עבודה מתמדת של הוועדה, בתמהיל חוזק שונה של רשויות מקומיות שיאפשר חלוקת הכנסות ביניהן.
- רשויות מקומיות שיש ביניהן זיקה חזקה
בקשות שהועברו להקמת ועדות, אפשרויות לחלוקת הכנסות ואזורי תעשייה משותפים וזיקה עתידית צפויה.
הועדות פועלות בשיתוף פעולה הדוק ופתוח עם הרשויות המקומיות, ועדות התכנון ונציגי משרדי הממשלה באופן שקוף ופומבי על מנת לאפשר ראייה רחבה ויצירת מענה נכון ומדויק ובכפוף לצרכים המקומיים והרלוונטיים.
חברת מאפרו מהנדסים מפעילה ומתחזקת מזה 3 שנים את מערכת ה GIS המשמשת את הועדות, זאת באמצעות רכזי ממ"ג (GIS) מנוסים, הנבחרים בקפידה, המלווים את פעילותן של הועדות ובליווי מקצועי של מנהל הפרויקט מטעם החברה.
פעילות זו כוללת את המשימות הבאות:
- איסוף מידע ושכבות מידע רלוונטי וארגונם במערכת המידע הגיאוגרפית.
- עריכת ניתוחים מרחביים המשמשים בסיס להחלטות הועדות.
- יעוץ מקצועי גיאוגרפי לוועדות ומתן מענה מקצועי.
- יצירת מפות המלוות את דוחות הועדות.
תרומת צוות ה GIS בועדות מוערך מאוד ומצויין באופן תדיר בישיבות של כל הועדות מאפשר קבלת החלטות מהירה תוך הסתמכות על ניתוח מידע מרחבי, ממוקד, מקצועי וענייני.
במטרה לקיים תהליכי העבודה באיכות גבוהה ובלתי מתפשרת מאפרו מהנדסים עושה שימוש בכלי עבודה הקיימים במשרד הפנים כמו גם מתאימה ומטמיעה כלים מתקדמים לאור הצרכים הממוקדים של הועדות ויצירת שכבות חדשות כגון שכבת הרצף של גבולות הישובים.
סיכום פעילות הועדות לשנת 2020 הבליט מספר הישגים משמעותיים:
- קידום החלטות שר הפנים – קידום 64 החלטות שר לשינויי גבולות וחלוקת הכנסות שהצטברו מ-2018 המהוות 61% מסך ההחלטות שקודמו במסגרת הוועדות הגיאוגרפיות הקבועות.
החלטות אלו כוללות העברת שטחים בין רשויות בהיקף של 94,000 דונם.
- ביסוס האשכולות האזוריים – צמיחה במספר הרשויות המאושכלות: הקמת אשכול יהודה ושומרון וכן צירוף 23 רשויות מקומיות לאשכולות הקיימים; צירוף משרדי ממשלה ואגפים נוספים במשרד לתקצוב וביצוע פעילות דרך האשכולות. 145 רשויות מאושכלות, שהינן 56% מכלל הרשויות.
חשיבות הישגים אלו מתעצמת לאור העובדה שפעילות הועדות נערכת על רקע של חוסר יציבות שלטונית, קיום ממשלות מעבר בשנתיים האחרונות ופריצת מגיפה הקורונה בשנה האחרונה.
רכזי הממ"ג של חברת מאפרו מהנדסים מהווים מוקד ידע בוועדות ומאפשרים איסוף נתונים מרחבי מהיר המקדם ניתוח של מספר רב של פרמטרים ומקבע החלטות באיכות גבוהה על סמך מידע זה.
מאפרו מהנדסים שמחה להיות שותפה לתהליך בעל השפעה מקיפה בחברה הישראלית המסייעת לצמצום פערים בחברה בישראל. פעילות זו מהווה נדבך נוסף בפעילות החברה המייצגים את הערך הקובע שניהול נכון ויעיל יותר של מקרקעין ונכסים משפר את איכות ורמת החיים של תושבי ישראל.